BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Πέτρος Τατούλης, ο ρεκόρμαν της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008


Το ρεκόρ του πολιτικού που διαγράφηκε δύο φορές από τον ίδιο πρόεδρο κόμματος, κατέχει από της 10 Νοεμβρίου 2008 ο ανεξάρτητος πλέον πολιτικός Πέτρος Τατούλης. Μέσα σε εποχή κρίσης (οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής) ο βουλευτής της Αρκαδίας αποφάσισε , όπως ο ίδιος υποστηρίζει, να τα πει έξω από τα δόντια και να πληρώσει τις συνέπειες.

Ιστορικό.


Ο Πέτρος Τατούλης, γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας το 1953. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως ιατρός χειρούργος. Το 1986 πήρε την ειδικότητα του γενικού χειρουργού. Εργάσθηκε στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιώς. Το 1983 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τριπόλεως. Είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά.
Το 1990 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία και έκτοτε συνεχίζει να εκλέγεται με το ίδιο κόμμα στις εκλογές του 1990, του 1993, του 1996, του 2000 και του 2004.

Το Έργο.

Πέρα από βουλευτής της Αρκαδίας, ο Πέτρος Τατούλης πέρασε παράλληλα και από άλλα πόστα. Μεταξύ των άλλων το Μάρτιο του 2004 διορίζεται υφυπουργός Πολιτισμού. Μια θέση που την κράτησε ως το 2006. Πολλοί τον κατηγόρησαν τότε για αδράνεια. Η αλήθεια είναι πως όσο ήταν υφυπουργός υπέστη διπλή πολιτική μείωση: αφενός, επωμίσθηκε βαριά ευθύνη σε ένα υπουργείο στο οποίο ωσεί παρών υπουργός ήταν άλλος, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Άρα τις επικρίσεις για στρατηγικές αστοχίες και μείζονες επιλογές τις εισέπραττε ο υφυπουργός• ο υπουργός-πρωθυπουργός ήταν στο απυρόβλητο. Αφετέρου, πολύ σύντομα βρέθηκε και υπό δεύτερη επιτροπεία, ταπεινωτική: ο γενικός γραμματέας Χρήστος Ζαχόπουλος, άνθρωπος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αυτονομημένος και ισχυρός, έκανε τη δική του πολιτική και διαχειριζόταν τα κρίσιμα κοινοτικά κονδύλια. Στον φιλελεύθερο υφυπουργό απέμειναν τα εγκαίνια και η αρθρογραφία.

Η πρώτη ρήξη.

Η πρώτη ρήξη ανάμεσα στο βουλευτή και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήρθε στις 2 Απριλίου 1998. Τότε είχε διαγραφεί από τη Ν.Δ. μαζί με άλλους έξι βουλευτές γιατί δεν είχε ακολουθήσει την κομματική πειθαρχία που είχε επιβάλει ο αρχηγός της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ. Οι άλλοι έξι ήταν: Γιώργος Σουφλιάς, Αναστάσιος Παπαληγούρας, Στέφανος Μάνος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Νίκος Κάκκαλος και Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Η πρώτη κρίση ξεπεράστηκε και ο Αρκάς Τατούλης το 2000 επέστρεψε στην κομματική παράταξη. Κανείς όμως δεν φανταζόταν την συνέχεια.

Η ρήξη – 2ος γύρος.

Τα πράγματα άρχισαν να οξύνονται και πάλι μετά το σκάνδαλο «Ζαχόπουλου». Όταν ο Ζαχόπουλος έπεσε, ο Τατούλης μίλησε. Μίλησε δημοσίως και σκληρά. Έκτοτε δεν σταμάτησε. Σταδιακά μετετράπη στην ενοχλητική φωνή του κοινού νου για την Ν.Δ, η οποία ήδη κλυδωνιζόταν σφοδρά από σκάνδαλα και παραιτήσεις υπουργών. Κατά κάποιο τρόπο, έγινε ο Γρύλλος του Πινόκιο.
Έκτοτε ξεκίνησε και η σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση. Κριτική που την διοχέτευε μέσα από το blog του και τις συνεντεύξεις του.

12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008, στην Κεντρική Επιτροπή. Η πρώτη δημόσια σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, αλλά και στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Είχε πει: «Νομίσαμε ότι όλη η ιστορία της διαφθοράς έχει να κάνει με πέντε νταβατζήδες. Για να αντιληφθούμε στη συνέχεια επί των ημερών μας και από τα δικά μας στελέχη ότι όλο το σύστημα, έτσι όπως έχει δομηθεί, είναι φυτώριο της διαφθοράς».

4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008, από το blog του στόχευσε το ζεύγος Ρουσόπουλου - Ζαχαρέα.
«Να βρούμε την τόλμη να κατονομάσουμε συγκεκριμένα τους λίγους εκείνους που μπήκαν στην πολιτική φτωχοί και σήμερα υπερηφανεύονται δεξιά και αριστερά για τα βαθιά τους πλούτη, χρεώνοντάς τα -πού αλλού- στις συζύγους τους και στις ευγενείς καταβολές τους».

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που έγινε εκτάκτως σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εσωστρέφεια με αφορμή την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου: «Μίλησα αυστηρά πολιτικά. Δεν εισακούστηκα. Και το γεγονός ότι επέλεξα να τα πω σε εσάς τον ίδιο, κύριε πρόεδρε, κανείς δεν έχει άλλοθι να λέει ότι δεν γνώριζε, κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τη φυλακισμένη στον Πύργο βασιλοπούλα».

Πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονταν ενοχλημένοι από την κριτική του. Τα σενάρια περί διαγραφής ήταν έντονα. Βέβαια τα πράγματα ήταν δύσκολα για τη κυβερνώσα παράταξη, η οποία δεν ήθελε να χάσει άλλη μια έδρα κλονίζοντας την αυτοδυναμία της στη Βουλή. Αφού με τη διαγραφή του θα έπεφταν στο οριακό σημείο των 151 εδρών. Οι δισταγμοί όμως ξεπεράστηκαν και στις 10 Νοεμβρίου ο Πέτρος Τατούλης διαγράφεται από την Νέα Δημοκρατία.

Τατούλης – Πρόσωπο της επικαιρότητας.


Έκτοτε ο ίδιος αναδεικνύεται σε πρόσωπο της επικαιρότητας. Αν και αιφνιδιασμένος από αυτήν την απόφαση, συνεχίζει ως ανεξάρτητος βουλευτής το πολιτικό του έργο. Εξακολουθεί να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, να δίνει συνεντεύξεις και να δημιουργεί μία ατμόσφαιρα μυστηρίου γύρω από το επόμενο βήμα του. Κάποιοι ζητούν να παραιτηθεί από την έδρα του (κάτι που ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει). Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι θα δημιουργήσει το δικό του κόμμα.

Βασικό στοιχείο του βουλευτή από την Αρκαδία είναι η ηρεμία που τον διακατέχει. Αν και βρίσκεται το μάτι του κυκλώνα δεν χάνει την ψυχραιμία του. Σε όλες του τις δημόσιες εμφανίσεις, είναι μετρημένος χωρίς στοιχεία υπερβολής και εντυπωσιασμού. Στις συνεντεύξεις του παρουσιάζεται καυστικός αλλά και πάντα προσεκτικός στα λόγια του. Φαίνεται ότι χειρίζεται καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι ιδιαίτερα τώρα που οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες για αυτόν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα από την πιο πρόσφατη συνέντευξη στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος : «Συνεχίζετε πολλοί να με ρωτάτε πώς αισθάνομαι μερικές ημέρες μετά τη διαγραφή. Αισθάνομαι πολύ καλά. Δεν έφυγα εγώ από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε είμαι εγώ ο υπεύθυνος για την σημερινή εικόνα. Άλλωστε, τα όσα είχα κατά καιρούς επισημάνει ως λάθη στον πρωθυπουργό (από την περίοδο του υπουργείου πολιτισμού έως σήμερα) δυστυχώς επαληθεύονται. Ήμουν και είμαι απόλυτα δεσμευμένος στις αρχές της κεντροδεξιάς και στις αξίες της Νέας Δημοκρατίας, όπως τις εξέφρασε ο Καραμανλής το 2004. Δεν εξέθεσα εγώ την παράταξη, ούτε οι Έλληνες που μας εμπιστεύθηκαν να πάμε τον τόπο μπροστά. Δεν κρίθηκα ανεπαρκής στο έργο μου».


ΤΑΤΟΥΛ-ΙΑΔΑ


Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η υπόθεση Τατούλη δεν θα απασχολούσε σε τέτοιο βαθμό την κοινή γνώμη αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν οριακή, αν η αποχώρησή του δεν απειλούσε την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της κυβέρνησης Καραμανλή. Αναμφισβήτητα όμως ο ίδιος αποτελεί ένα πρόσωπο που ξέρει να προκαλεί. Τα κίνητρα του μόνο ο ίδιος τα γνωρίζει. Εμείς, το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να αφήσουμε το χρόνο να δείξει το μέλλον του κ. Πέτρου Τατούλη. Το τέλος της «Τατουλιάδας».