BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Safe sex και όποιος αντέξ(ει).

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008


Την 1η Δεκεμβρίου την έχουμε αφιερώσει στον αγώνα κατά του AIDS. Μια ημέρα που μας θυμίζει πως ο έρωτας δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά μια ανώτερη διαδικασία που απαιτεί φροντίδα και προσοχή.

Στις 25 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για το 2008. Σύμφωνα με τον ΚΕΕΛΠΝΟ, επικίνδυνη αύξηση παρουσιάζουν και φέτος τα νέα κρούσματα ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και αφορά κυρίως ομοφυλόφιλους άντρες. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν την ανάγκη να αυξηθεί η ενημέρωση και τα μέτρα πρόληψης για να σταματήσει ο εφησυχασμός. «To AIDS δεν είναι ένας εφιάλτης που πέρασε, δεν είναι κάτι που πρέπει να το βάλουμε στο πίσω μέρος του υποσυνείδητου. Παραμένει επίπεδο μία απειλή για τη δημόσια υγεία εφόσον επικρατήσει ο εφησυχασμός»

Στην Ελλάδα φέτος η αύξηση των νέων μολύνσεων αναμένεται να ξεπεράσει το 25% και να κυμανθεί γύρω στο 28%, σύμφωνα με τους ειδικούς, που τονίζουν την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση του πληθυσμού. Οι ειδικοί επισημαίνουν τη γενικότερη αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, καθώς και την επανεμφάνιση της σύφιλης, ειδικά σε οροθετικούς ασθενείς. Η αύξηση στη χώρα μας οφείλεται και στο φαινόμενο της σωματεμπορίας που χρόνο με το χρόνο γίνεται εντονότερο.


Αύξηση βέβαια των κρουσμάτων έχει σημειωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο φόβος, αλλά και η αμέλεια έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό ασθενών που έχουν μολυνθεί με το ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, να το μαθαίνουν όταν πλέον η νόσος έχει προχωρήσει και δίνει συμπτώματα. Η πλειονότητα των νέων περιστατικών μόλυνσης με τον ιό αφορά άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών είναι ηλικίας 30 έως 34 ετών, ενώ στις γυναίκες η προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή των 25 έως 29 ετών.

Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμη η θεραπεία για αυτή τη μάστιγα. Πράγμα που σημαίνει πως όλο το παιχνίδι βρίσκεται στο χέρι μας. Εμείς πρέπει να ενημερωθούμε. Εμείς πρέπει να προσέξουμε.

Στα πλαίσια αυτής της ημέρας διοργανώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο διάφορες εκδηλώσεις με στόχο να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί Μουσικό φεστιβάλ νεανικών συγκροτημάτων από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS και με την υποστήριξη της "Τεχνόπολις" του Δήμου . Η συναυλία αποτελεί μέρος σειράς εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιούνται από 27 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου με κεντρικό μήνυμα "Πάρε - Φόρα - Εξετάσου!" στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης "Πρώτα Ρώτα" από την ΜΚΟ PRAKSIS και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και υποστηρίζονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ συμμετέχουν ακόμη 16 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ας γίνουμε λοιπόν πιο προσεκτικοί. Ας προστατεύσουμε τον έρωτα ώστε να παραμένουμε πάντα ερωτευμένοι με τη ζωή. Ας κάνουμε την 1η Δεκεμβρίου, όχι μια μέρα θυμάτων αλλά μια μέρα ελπίδας.