BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Ελλάδα χώρα του φωτός....

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008



Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα δίνει και παίρνει. Πρώτος και καλύτερος δάσκαλος το ίδιο το κράτος, όπου φαίνεται να αδιαφορεί όλο και περισσότερο για το σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας.
Η Ελλάδα μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό κρατουμένων, πάνω από 100 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού, φαίνεται πως δεν είναι οπαδός της δεύτερης ευκαιρίας. Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε πανελλαδική αποχή κρατουμένων από τα συσσίτια των φυλακών. Η διαμαρτυρία αυτή αφορά τόσο τις μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης όσο και τις θεσμικές ρυθμίσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν συνεχή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυστηρότητα στις ποινές, βίαιη συμπεριφορά από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλόγιστα πειθαρχικά, κράτηση σε απομακρυσμένες φυλακές, στέρηση αδειών, έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κτηνωδία στις μεταγωγές και πολλά άλλα.
Πάρα πολλά είναι επίσης και τα περιστατικά κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια αστυνομικής κράτησης. Ποιος δεν θυμάται βέβαια το βίντεο που κυκλοφόρησε στην ιστοσελίδα YouTube, όπου έδειχνε δύο νεαρούς μετανάστες στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας στο κέντρο της Αθήνας να ξυλοκοπούνται από αστυνομικούς και να εξαναγκάζονται να χαστουκίσει ο ένας τον άλλον επανειλημμένα. Αντίστοιχο παράδειγμα σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Πακιστανικής κοινότητας , στο αστυνομικό τμήμα Γαλατσίου. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί με χυδαίους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, εξανάγκασαν τέσσερις Πακιστανούς μετανάστες να ξεγυμνωθούν.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία (Μ.Κ.Ο για τα ανθρώπινα δικαιώματα), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καταδικάσει πολλές φορές την Ελλάδα για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Παρόλα αυτά, τα περιστατικά συνεχίζουν να αυξάνονται. Περιστατικά που αποκαλύπτουν ένα μοτίβο δυσμενών διακρίσεων με θύματα ανθρώπους που οι περισσότεροι προέρχονταν από περιθωριοποιημένες ομάδες, ιδίως μετανάστες και αιτούντες άσυλο.
Σε απεργία πείνας θα προχωρήσουν επίσης από την Τρίτη 11 Νοεμβρίου δεκατρείς μετανάστες από χώρες της Βόρειας Αφρικής μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, που ζουν στα Χανιά και ζητούν να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής για να ζουν μόνιμα στην χώρα μας. Η Ελλάδα ακόμη δεν έχει καμία μεταναστευτική πολιτική, καμία συνολική νομοθεσία για τα δικαιώματα των νόμιμων μεταναστών, και κανένα μέτρο για να διασφαλίσει την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Οι μετανάστες είναι ανθρώπινα όντα και έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία από αυθαίρετη κράτηση, στην ελευθερία από βασανιστήρια, καθώς και σε ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο. Υπάρχουν κάποια διεθνή νομικά κριτήρια τα οποία είναι συγκεκριμένα ως προς τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων.
Μεγάλο αγκάθι στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την χώρα μας είναι και το θέμα της σωματεμπορίας (trafficking). Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης και προορισμού γυναικών και κοριτσιών θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση. Ωστόσο, ο αριθμός των γυναικών και κοριτσιών θυμάτων εμπορίας που αναγνωρίζονται ως τέτοια από τις ελληνικές αρχές παραμένει απαράδεκτα χαμηλός και έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες αυτές να μην μπορούν να εξασκήσουν το δικαίωμά τους σε βοήθεια και προστασία.
Ο αριθμός των καταπατήσεων είναι μεγάλος. Όση μεγάλη είναι και η αδιαφορία που δείχνουμε πλέον στον συνάνθρωπο μας. Σίγουρα δεν είμαστε μόνο εμείς στον κόσμο που αδιαφορούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ούτε μοναδικός φταίχτης είναι η ελληνική πολιτεία. Είναι πρόβλημα που αφορά το σύνολο. Αυτό που μάλλον φταίει, είναι ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα. Έχουμε μάθει να επιβιώνουμε και έχουμε ξεχάσει να ζούμε. Έχουμε ξεχάσει να προστατεύουμε τον άνθρωπο.
Βασίλης Θανόπουλος