BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008



Το μέλλον της Ευρωπαϊκής πληροφόρησης είναι υπόθεση συλλογική. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ομιλητές στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, με θέμα: «Η ευρωπαϊκή πληροφόρηση στη τηλεόραση: Γενική ή εξειδικευμένη;».

Στην αίθουσα της παλιάς Βουλής έξι εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών καναλιών (France 24, Euronews, DeutscheWelle, RAI, NET και το ελληνικό κανάλι της Βουλής) κατέθεσαν τις απόψεις τους για το μειωμένο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα εθνικά κανάλια για τις Ευρωπαϊκές ειδήσεις. Ο προβληματισμός βασίστηκε στο ερώτημα του κατά πόσο οι ειδήσεις της Ευρώπης είναι εξειδικευμένες και απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό ή είναι κάτι που αφορά όλους. «Φυσικά και μας αφορούν. Το πρόβλημα είναι πως αυτά τα θέματα είναι δύσκολα για την τηλεόραση» δήλωσε η Αρχισυντάκτρια του τηλεοπτικού σταθμού Euronews, Gardenia Trezzini ενώ η κ. Αλεξία Κουλούρη, επικεφαλής του τομέα ενημέρωσης του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής Βουλή Τηλεόραση, πρόσθεσε για το ίδιο θέμα: « Οι ευρωπαϊκές ειδήσεις αντιμετωπίζονται ως εξειδικευμένες γιατί οι πολίτες δεν είναι πληροφορημένοι. Χρειάζεται να γίνει μια απλούστευση ειδικά για του νέους, για τους οποίους η Ευρώπη φαντάζει μακρινή και βαρετή». Βέβαια, υποστήριξε πως είναι ενθαρρυντικό το ότι οι νέοι Έλληνες ενδιαφέρονται για τα θέματα αυτά σε ποσοστό 57%, σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης που συχνά δεν ξεπερνούν το 46%.

Μια άλλη διάσταση στη συζήτηση έδωσε ο κ. Αντώνης Αλαφογιώργος, δημοσιογράφος της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης ΝΕΤ, ρίχνοντας το βάρος στους δημοσιογράφους και γενικά στα Μ.Μ.Ε. «Το πρόβλημα δεν είναι οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη αλλά σε αυτούς που παρέχουν την πληροφορία. Αυτοί θα ξεκινήσουν την αλλαγή».Με βάση τη σκέψη αυτή, όλοι αναγνώρισαν την ευθύνη που έχουν οι δημοσιογράφοι και εξέφρασαν την προβληματική για το πως μπορούν (οι δημοσιογράφοι) να κάνουν τις ειδήσεις πιο ελκυστικές για το κοινό.

Με βάση λοιπόν τους παραπάνω προβληματισμούς, οι παρευρισκόμενοι κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν πως αρχικά πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην νοοτροπία τόσο των τηλεθεατών όσο και των Μ.Μ.Ε. Χρειάζεται παιδεία για να υπάρξει μια συλλογική ταυτότητα και συναίσθηση. Η Ευρώπη πρέπει πια να αντιμετωπίζεται ως δική μας και όχι σαν μια ξένη υπόθεση. Οι ευρωπαϊκές ειδήσεις δεν είναι των άλλων αλλά δικές μας. Πρέπει επίσης να δημιουργηθούν τα πλαίσια, έτσι ώστε να υπάρξουν κανάλια που θα ασχολούνται με θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Με θέματα που θα τραβούν το ενδιαφέρον και θα γίνονται κατανοητά από τον περισσότερο κόσμο. Να γίνει επένδυση σε νέες τεχνολογίες. Να γίνει μια συλλογική προσπάθεια. Μια προσπάθεια με το σύνθημα: Μην σκοτώνετε την Ευρώπη!
Η συζήτηση αυτή έγινε στα πλαίσια της ημερίδας «Ευρωπαϊκές Ειδήσεις και Τηλεόραση».