BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Έκθεση - κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας για την ΕΛ.ΑΣ.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009


Την ανησυχία της για τη συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, την περίοδο που ακολούθησε το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, εκφράζει με έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία. Η μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλει κακομεταχείριση, αυθαίρετες συλλήψεις και στέρηση άμεσης νομικής συμπαράστασης σε διαδηλωτές, παρά τις εκκλήσεις προς τις αρχές να προχωρήσουν σε αποφασιστικές ενέργειες για να αντιμετωπίσουν αυτά τα μοτίβα.

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη λύπη της επειδή έξι χρόνια μετά την έκδοση κοινής έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι το 2002, για την ατιμωρησία και την κακή χρήση πυροβόλων όπλων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας αυξάνονται οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης από αστυνομικούς. Παράλληλα, σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κρίνει σε αρκετές περιπτώσεις ότι η Ελλάδα παραβίασε τα Άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή) και 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων ή απάνθρωπης μεταχείρισης ή τιμωρίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Κάνοντας αναφορά στις συνθήκες θανάτου του 15χρονου μαθητή, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει στους αναγνώστες της έκθεσης τον Κώδικα Συμπεριφοράς των Ηνωμένων Εθνών για το Προσωπικό Επιβολής του Νόμου. Σύμφωνα με τον Κώδικα, "το προσωπικό επιβολής του νόμου δεν θα χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα εναντίον προσώπων παρά μόνο σε αυτοάμυνα ή σε άμυνα τρίτων απέναντι σε επικείμενη απειλή θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού [...] και μόνο όταν λιγότερο ακραία μέσα είναι ανεπαρκή για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι".

Η οργάνωση επικαλείται τους κανόνες του ΟΗΕ, σχολιάζοντας και τα περιστατικά πυροβολισμών στον αέρα, με σκοπό τον εκφοβισμό διαδηλωτών. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η χρήση πυροβόλων όπλων για τη διάλυση βίαιων συγκεντρώσεων επιτρέπεται μόνο εάν ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Στην έκθεση καταγράφονται τέσσερις επώνυμες περιπτώσεις πολιτών που τέθηκαν υπό κράτηση και υπέστησαν λεκτική και σωματική βία από αστυνομικούς, ενώ αναφέρεται ότι υπήρξε και πληθώρα ανώνυμων καταγγελιών:

- Σε μια περίπτωση, 26χρονη φοιτήτρια συνελήφθη ενώ ενώ περπατούσε με τη μητέρα της κοντά στη ΓΑΔΑ. όπως κατήγγειλε, κακοποιήθηκε λεκτικά με σεξουαλικά σχόλια και παρέμεινε επί τρεισήμισι ώρες κρατούμενη στη ΓΑΔΑ. Δεν της επιτράπηκε επικοινωνία με τη μητέρα της ή με δικηγόρο. Όπως ανέφερε, καθ' όλη τη διάρκεια της σύλληψης και κράτησής της, ρώτησε επανειλημμένα τους αστυνομικούς για τους λόγους σύλληψής της και τα ονόματα των αστυνομικών που πραγματοποίησαν τη σύλληψη, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Όταν την πλησίασε η δικηγόρος ενός άλλου συλληφθέντα, ενός 17χρονου, οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες επιχείρησαν να την εμποδίσουν και την άφησαν να της μιλήσει μόνον όταν δήλωσε ότι η μητέρα της φοιτήτριας την είχε διορίσει ως νομική παραστάτη της κόρης της.

- Όσον αφορά στον έφηβο που επίσης κρατείτο στον ίδιο χώρο, η δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν του έβαλαν πέτρες στις τσέπες κατά τη μεταφορά του στη ΓΑΔΑ. Επίσης, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα κακομεταχείρισης.

- Στις 17 Δεκεμβρίου, ένας 23χρονος συνελήφθη ενώ περπατούσε στο κέντρο της Αθήνας με τη μνηστή του και έναν φίλο. Όπως υποστήριξε η δικηγόρος του, άνδρες των ΜΑΤ άρχισαν να τον χτυπούν, να τον κλωτσούν και να τον γρονθοκοπούν. Στη συνέχεια συνελήφθη και του του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων για κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών και εμπρησμό. Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, οι κατηγορίες είναι χαλκευμένες. Ο πελάτης της δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες τρεις ώρες αφ' ότου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ξυλοκοπήθηκε, και αρχικά δεν του επιτράπηκε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του ή με δικηγόρο.

- Η Διεθνής Αμνηστία κάνει επίσης εκτενή αναφορά στα γεγονότα της νύχτας της 9ης Ιανουαρίου, όταν η αστυνομία παγίδευσε πλήθος ανθρώπων σε εσοχή μπροστά από μια πολυκατοικία στην οδό Ασκληπιού 14. Υπήρξαν καταγγελίες ότι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν αδιακρίτως όσους βρίσκονταν εκεί, σπάζοντας ακόμη και το χέρι του ιδιοκτήτη καταστήματος ψιλικών που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο. Σύμφωνα με βίντεο, που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ανθρώπων που ήταν παγιδευμένοι μέσα ως προς το αν συλλαμβάνονταν ή όχι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 284 συλλήψεις Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών σε 16 διαφορετικές πόλεις σε όλη την Ελλάδα μεταξύ 6 Δεκεμβρίου 2008 και 14 Ιανουαρίου 2009, και σε 67 περιπτώσεις άτομα προφυλακίστηκαν μέχρι να δικαστούν. Μερικοί από τους συλληφθέντες ήταν ανήλικοι.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο περιστατικό της σύλληψης μαθητών -παιδιών, όπως αναφέρεται στην έκθεση- στη Λάρισα, στις 8 Δεκεμβρίου 2008. Όπως αναφέρεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, "κανένα παιδί να μη στερείται την ελευθερία του κατά τρόπο παράνομο ή αυθαίρετο. Η σύλληψη, κράτηση ή φυλάκιση ενός παιδιού πρέπει να είναι σύμφωνη με το νόμο, να μην αποτελεί παρά ένα έσχατο μέτρο και να είναι της μικρότερης δυνατής χρονικής διάρκειας". Οι ανήλικοι μαθητές διώκονται με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Όσον αφορά στη σύλληψη και απέλαση μεταναστών, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της ότι μερικοί από τους απελαθέντες ενδέχεται να διέτρεχαν κίνδυνο βασανιστηρίων ή άλλης μορφής κακομεταχείρισης στις πατρίδες τους.

Τι πρέπει να συμβεί

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας υπογραμμίζεται ότι α πρόσφατα περιστατικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν "ως επίκαιρος καταλύτης ώστε η κυβέρνηση να συστήσει διερευνητική επιτροπή με ευρεία εντολή". Μια τέτοια επιτροπή θα ερευνούσε συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας, εξετάζοντας μεταξύ άλλων την εκπαίδευση των αστυνομικών στη χρήση βίας και πυροβόλων όπλων και την εφαρμογή άλλων εγγυήσεων κατά των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ




P.S Σας γνωστοποιώ τα στοιχεία της γενικής συνέλευσης του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Όποιος θέλει να δει από κοντά πως λειτουργούν τα πράγματα εδώ ας κοπιάσει.... το Σαββάτο 11 Απριλίου 2009 (ώρες 15:00 έως 21:00)
και την Κυριακή 12 Απριλίου 2009 (ώρες 10:00 έως 15:00)
Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α),
Ακαδημίας 20, 1ος όροφος, 10671 Αθήνα.

Billy t.

«Είμαστε όλοι τσάμπα μάγκες»

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009




Ενώ η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε ένα καθημερινό σίριαλ που μονοπωλεί το ενδιαφέρον και αδειάζει το πορτοφόλι μας, αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε η Καθ Κέλι, δασκάλα από το Μπρίστολ της Αγγλίας. Η εν λόγω δασκάλα δοκίμασε να ζήσει για έναν ολόκληρο χρόνο ξοδεύοντας έως μία λίρα την ημέρα και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά κατόρθωσε να κάνει και μια γερή αποταμίευση. «Παλιότερα μου άρεσε να ξοδεύω χρήματα, όπως όλοι μας, να βγαίνω, να κάνω περιττά πράγματα. Τώρα πια δεν έχω την ανάγκη να το κάνω και έχω καταφέρει να ζω χωρίς να στερούμαι τίποτα, αν και ξοδεύω σίγουρα κάτι παραπάνω από μια λίρα την ημέρα…». Εμείς εμπνευσμένοι από την προσπάθειά της προσπαθήσαμε να βρούμε τους Αθηναίους μιμητές της.

ΤΟ ΠΕΡΜΑΤΗΜΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ

Άλλη μια όμορφη Κυριακή ξημερώνει. Για τους παλιούς η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στον Θεό, για τους νέους όμως η Κυριακή είναι η μέρα της χαλάρωσης και του καφέ. Χρόνια τώρα οι καφετέριες στις περισσότερες αθηναϊκές συνοικίες είναι γεμάτες από κόσμο κάθε ηλικίας. «Φίλε πιάσε 2 φραπέδες και ένα freddo. Α! μην ξεχάσεις την κανέλα…» φωνάζουν όλοι με συγχρονισμό λες και βρίσκονται σε πορεία.
Τον τελευταίο καιρό μια άλλη ομάδα οπαδών του καφέ κάνει την εμφάνισή της. «Εμείς είμαστε οι περιπατητές. Σηκωνόμαστε τις Κυριακές και αντί να πάμε στα διάφορα cafe για να πιούμε τον καφέ μας, τον φτιάχνουμε σπίτι μας και παίρνουμε τους δρόμους. Ξέρεις πόσες υπέροχες διαδρομές έχει η Αθήνα;» μας εμπιστεύεται ο 29χρονος Παναγιώτης ενώ απολαμβάνει τον Κυριακάτικο ανοιξιάτικο ήλιο στο πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. «Σήμερα με πετυχαίνεις μόνο. Συνήθως κανονίζω με φίλους και περπατάμε». Λίγο παρακάτω, κοντά στον σταθμό του Ηλεκτρικού συναντάμε τρεις νεαρές φοιτήτριες. Η Μαρία, η Ελένη και η Γωγώ σπουδάζουν ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. «Δεν είμαστε από εδώ. Ερχόμαστε από την επαρχία. Οι δικοί μας δεν μπορούν να μας στέλνουν λεφτά συνέχεια. Έτσι αντί να τα σκάμε σε κάποια καφετέρια, βγαίνουμε και περπατάμε. Ξέρεις πόσο έχει πάει ο καφές…;» σχολιάζει η 20χρονη Μαρία. «Καλά ωραίο είναι και το κολωνάκι, έχει και ωραία παιδιά αλλά τι να το κάνεις; 6 ευρώ για να βλέπεις γκομενάκια δε λέει… Στο δρόμο έχεις μεγαλύτερη ποικιλία. Είναι και τσάμπα» συμπληρώνει γελώντας η Γωγώ κρατώντας στο χέρι ένα κύπελλο με σπιτικό καφέ.
Συνεχίζοντας προς το μοναστηράκι συναντάμε την Κυρία Γεωργία με τον σύζυγο της Θανάση. Αν και σχετικά μεγάλοι σε ηλικία (67 και 65 αντίστοιχα) ανήκουν και αυτοί στο κίνημα των περιπατητών. «Αχ παιδί μου από τσάμπα μάγκες γίναμε μάγκες του τσάμπα. Όλα σήμερα είναι πανάκριβα. Παίρνω την κυρά και λίγο πασατέμπο μου και πάμε βόλτες. Όταν βέβαια το επιτρέπει και ο καιρός. Τι άλλο να κάνω με αυτά που παίρνω. Εγώ δεν μπορώ να βλέπω τηλεόραση.» σχολιάζει με καμάρι αλλά και με θυμό ο Κυρ Θανάσης και συνεχίζει: « Ξέρεις πόσο έχει πάει η χοληστερίνη από τότε που άρχισα να περπατάω;»

ΣΕΡΦΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Είναι απόγευμα Κυριακής και περνάμε από την πλατεία Συντάγματος. Κόσμος που πηγαινοέρχεται , μικροπωλητές που πουλάνε τη πραμάτεια τους και λαχειοπώληδες που σπάνε τη βαβούρα της πλατείας φωνάζοντας «σήμερα κληρώνει». Ανάμεσα σε όλους αυτούς και νέοι άνθρωποι με ένα φορητό υπολογιστή στα πόδια. Σκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της πλατείας πραγματοποιούν το αγαπημένο τους χόμπι. Σερφάρουν στο διαδίκτυο. «Εδώ
και 2 χρόνια ερχόμαστε στο Σύνταγμα και μπαίνουμε στο διαδίκτυο. Είναι δωρεάν. Αρκεί να έχεις έναν φορητό υπολογιστή και μια καλή μπαταρία» εξηγεί ο 17χρονος Τοny. «Γλύτωσα την γκρίνια της μάνας μου. Τώρα δεν φοβάμαι ότι θα μου το κόψει επειδή ήρθε φουσκωμένος ο λογαριασμός.» Από το διπλανό παγκάκι μια νεαρή κοπέλα συμπληρώνει: «Ακόμα και να έχεις πρόσβαση από το σπίτι ή το γραφείο, είναι μια καλή πρόταση να βγεις έξω. Γιατί να κάθεσαι μόνος, ενώ μπορείς να βγεις και να συναντήσεις άτομα που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εσένα. Ένας πρωτότυπος τρόπος να ξεκινήσεις και νέες γνωριμίες. Το καλύτερο από όλα είναι ότι είναι ΔΩΡΕΑΝ. Ποιος είπε ότι το internet αποξενώνει;» Οι δυνατότητες που έχει το Διαδίκτυο είναι απεριόριστες. Μέσω του skype, προγράμματος δωρεάν τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, παρέχεται η επιλογή δωρεάν κλήσεων σε όλο τον κόσμο. Άλλες ιστοσελίδες επιτρέπουν στους επισκέπτες τους να αποστέλλουν γραπτό μήνυμα στα κινητά των φίλων τους χωρίς καμία απολύτως χρέωση.

«Ο ΤΣΑΜΠΑΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ»

Σε όλη την Αθήνα οι εκδηλώσεις δήμων και τοπικών φορέων είναι αναρίθμητες. Μια μικρή μόνο αναζήτηση μέσω των ιστοσελίδων ή των δημοσιευμάτων στον Τύπο είναι διαφωτιστική. Από θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, πανηγύρια, μέχρι επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και διαλέξεις, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εντελώς δωρεάν προσελκύουν το ενδιαφέρον. Για μια ολοκληρωμένη «περιήγηση» στον μαγικό κόσμο του τζάμπα, το σάιτ www.forfree.gr είναι το καταλληλότερο. Το forfree.gr είναι μια νέα πρόταση για μια διαφορετική φιλοσοφία που αποδεικνύει ότι τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν! Ο συγκεκριμένος ιστότοπος εξειδικεύεται στο να συγκεντρώνει όλες τις δωρεάν εκδηλώσεις της πόλης, όπως και προτάσεις για αγορές.
Ακόμη και στο χώρο της βραδινής διασκέδασης υπάρχει περίοδος εκπτώσεων. Τα νυχτερινά
μαγαζιά, λαμβάνοντας υπ' όψιν την οικονομική δυσπραγία, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν και στη χώρα μας πλέον τις λεγόμενες «happy hours», όπου τα ποτά προσφέρονται σε τιμές χαμηλότερες από τις κανονικές. «Ο φιλοσοφία των happy hours ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου. Όταν τα λεφτά λιγοστεύουν οι τιμές πρέπει να πέφτουν.» αναφέρει ο 25χρονος Μιχάλης. Ενώ το ποτό κοστίζει κατά κανόνα 7-8 ευρώ , στη «χαρούμενη ώρα» προσφέρεται στην τιμή των 4-5 ευρώ . Επίσης, κάποια εστιατόρια, δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας να γευματίσουν με πολύ χαμηλό αντίτιμο -ή με ένα στάνταρ ποσό να φάνε όσο θέλουν από τον μπουφέ. «Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε πρέπει να επιλέξουμε. Θέλουμε υψηλές τιμές και άδεια μαγαζιά η χαμηλότερες με περισσότερο κόσμο» σχολιάζει ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στο Ψυρρή.

Το «πείραμα» της Καθ Κέλι, της δασκάλας από το Μπρίστολ της Αγγλίας, πέτυχε. Δεν μένει παρά να το δοκιμάσουμε και εμείς. «Όταν το χρήμα ρέει όλοι ξέρουν πώς να το ξοδέψουν. Το θέμα είναι να απολαμβάνεις τη ζωή και τα αγαθά της ακόμα και χωρίς εισόδημα. Ταπί και ψύχραιμος, εντέλει.» Οικονομίδου Χριστίνα συγγραφέας.


Billy t.

O ΑΡΚΑΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ON LINE

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009



«ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ, ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ»

Με τη δήλωση αυτή εκατοντάδες μαθητές δήλωναν την οργή τους για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και καλούσαν μέσω του διαδικτύου όλο τον κόσμο να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους.

Παράλληλα με τις εντάσεις και τις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα σε πολλές ελληνικές πόλεις τον περασμένο Δεκέμβριο, μια άλλη μαζική κινητοποίηση άρχισε να εκδηλώνεται. Όχι στους αστικούς δρόμους και στις πλατείες αλλά στα διάφορα διαδικτυακά μονοπάτια του κυβερνοχώρου. Facebook, YouTube, blogs και άλλα εργαλεία, ξεπέρασαν το life style χαρακτήρα τους και μετατράπηκαν σε χώρους έκφρασης ιδεών και απόψεων. «Στο internet μπορείς να εκφράσεις την δυσαρέσκεια αλλά και τα παράπονά σου χωρίς να φοβάσαι ότι θα λογοκριθείς, χωρίς να φοβάσαι ότι θα φας δακρυγόνα» λέει χαρακτηριστικά ο 17χρονος blogger με το ψευδώνυμο «dead hope».

ΒLOGGING ENANTION ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Καθώς τα περιστατικά του Δεκεμβρίου βρίσκονταν σε εξέλιξη, όλο και περισσότεροι bloggers καταχωρούσαν κείμενα, εικόνες και video σχολιάζοντας την επικαιρότητα των ημερών. Πέρα από τα κλασικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο) αρκετοί ήταν αυτοί που επέλεγαν γνωστά blogs για την ενημέρωσή τους.
«Οι bloggers υστερούν πολύ στο ζήτημα της αντικειμενικής πληροφόρησης. Κερδίζουν όμως στο πεδίο της διάδρασης. Εμείς δεν είμαστε παραγωγοί ειδήσεων. Παίζουμε περισσότερο το ρόλο του εισηγητή. Θέτουμε έναν προβληματισμό και περιμένουμε τις απόψεις των άλλων.» λέει χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Παπαδημητρίου φοιτητής από την Πάτρα που διατηρεί προσωπικό blog και συνεχίζει: «Ο κόσμος μετά τη δολοφονία του νεαρού Αλέξανδρου δεν ήθελε μόνο να ενημερώνεται. Ήθελε να καταθέτει και τη δική του άποψη. Αυτό δεν το έβρισκε στην τηλεόραση ή τις εφημερίδες. Έτσι είτε έφτιαχνε το δικό του blog είτε συμμετείχε σε συζητήσεις που διεξάγονταν σε άλλα».

Πέρα από ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων ,τα blogs κατά τη διάρκεια των εντάσεων του περασμένου Δεκεμβρίου χρησιμοποιήθηκαν και ως χώροι συντονισμού για πορείες, διαμαρτυρίες και άλλου είδους δράσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημιουργία του blog « ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ». Από εδώ οι μαθητές ανακοίνωναν τις αποφάσεις που έπαιρνε η συνέλευση συντονιστικού και καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στα δρώμενα που οργάνωναν: «Ο αγώνας συνεχίζεται! Τίποτα δεν τελείωσε. Όλοι και όλες με τα σχολεία μας στην πορεία την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου στις 12 στα Προπύλαια μαζί με τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους δασκάλους.»

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως η «δημοσιογραφία των blogs» αντικατέστησε αυτή των κλασικών ΜΜΕ. Έδωσε όμως την ευκαιρία, μέσα σε μια περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας, σε πολλούς πολίτες να δραστηριοποιηθούν μέσα από το χώρο του διαδικτύου. «Το διαδίκτυο μετατρέπει τον κόσμο των ΜΜΕ σ' ένα οικοσύστημα, όπου τα επιμέρους τμήματα τροφοδοτούν το ένα το άλλο και το όλο σύστημα εξελίσσεται και αναπτύσσεται. Στο νέο αυτό οικοσύστημα, η επαγγελματική δημοσιογραφία και η δημοσιογραφία των πολιτών συμβιώνουν αρμονικά, βελτιώνοντας η μία την άλλη.» Λίζα Tσαλίκη, Λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΤΟ FACEBOOK THΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

Στην προσπάθεια της «διαδικτυακής κινητοποίησης» συνέβαλε αποφασιστικά και η πιο δημοφιλής επικοινωνιακή πλατφόρμα της νεολαίας, το facebook. Με μια απλή αναζήτηση ανακαλύπτει κανείς την ύπαρξη 77 ομάδων (group) με θέμα τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου και τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Μάλιστα το μεγαλύτερο από αυτά απαριθμεί 133.381 μέλη (ALEXANDROS GRIGOROPOULOS R.I.P). Μέσα από αυτά τα group οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε συζητήσεις, να διοργανώνουν συγκεντρώσεις και γενικά να οργανώνονται σε ομάδες πίεσης. Ορισμένα επίσης περιέχουν πληροφορίες στα αγγλικά και στα Ισπανικά δίνοντας την ευκαιρία συμμετοχής σε άτομα από όλο τον κόσμο. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη (Βοσνία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Αγγλία, Λος Άντζελες, Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρο, Παρίσι κ.α.) γράφουν οργισμένα μηνύματα κατά της ελληνικής Αστυνομίας και του ελληνικού κράτους και παρηγορητικά λόγια για την οικογένειά του θύματος.
Η επίδραση του facebook ήταν τόση μεγάλη ώστε να απασχολήσει πολλές φορές τον ελληνικό τύπο:
Τα μηνύματα που καταφτάνουν από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης είναι γεμάτα ένταση, θυμό και θλίψη. «Το αίμα του μικρού κυλάει και ζητάει εκδίκηση - οι δολοφόνοι πρέπει να πληρώσουν - φταίμε όλοι». Μέχρι χθες το βράδυ, πάνω από 100.000 άτομα, χρήστες του facebook, Έλληνες και ξένοι, είχαν ενταχθεί στα πολυάριθμα γκρουπ, αυξάνοντας με γεωμετρική πρόοδο τις φωνές της αντίδρασης… (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 09/02/09)
• Στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχουν ήδη δημιουργηθεί έξι ομάδες με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα για τον 15χρονο Αλέξη. Συνολικά 12.116 χρήστες του Facebook είχαν γίνει μέλη μέχρι αργά χθες το απόγευμα… (ΝΕΑ 08/02/09)
• Όταν μέσα από το υπ' αριθμόν ένα εργαλείο επικοινωνίας των νέων σήμερα, το facebook και ένα από τα γκρουπ που αναφέρεται στον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τα γεγονότα που ακολούθησαν, απευθύναμε κάλεσμα στους νέους από όποια γωνιά του πλανήτη κι αν βρίσκονται να βγουν μπροστά, να μιλήσουν για τα προβλήματά τους, τα άγχη, τις φοβίες, τα πράγματα που θέλουν να δουν ν' αλλάζουν στην κοινωνία, δεν περιμέναμε τέτοια ανταπόκριση… (Καθημερινή 21/12/08)


Ίσως είναι η πρώτη φορά που ένα εργαλείο σαν το facebook , χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα για έναν τέτοιο σκοπό. Η ψυχολόγος Μαριέττα Ρήγα-Πεπελάση αναφέρει: «Στο χώρο του Facebook οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους φίλους τους για μια εκδήλωση που κάνουν ή για οτιδήποτε τους αφορά. Τα νέα της global γειτονιάς. Κατά την άποψή μου, αυτή είναι η σωστή χρήση του Facebook και δίνει πολλές δυνατότητες στους χρήστες του».

YouTube KΑΙ ΑΛΛΑ
Τα παραδοσιακά ΜΜΕ είναι όλο και πιο δύσκολο να αγνοήσουν το υλικό που διακινείται από κοινωνικά media κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από το γεγονός ότι όλα τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια αναμετέδωσαν το βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, παρόλο που ελάχιστα ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο βίντεο έκανε πρώτα την εμφάνισή του στο youtube. Έκτοτε τα βίντεο που ανέβηκαν στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι εκατοντάδες. ταξινομημένα στις κατηγορίες «greek riots» και «griots». Δεκάδες χιλιάδες ήταν όσοι τα είδαν, αριθμός που μεγαλώνει λεπτό με το λεπτό.

Το internet προσέφερε σημαντική ενημέρωση στους χρήστες του μέσω και άλλων εργαλείων. Πρωτόγνωρο ήταν το γεγονός για παράδειγμα ότι αρκετοί επέλεξαν να αξιοποιήσουν επίσης πλατφόρμες microblogging όπως το Twitter, οι οποίες επιτρέπουν την ανταλλαγή σύντομων μηνυμάτων. Το πρώτο μήνυμα για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αναρτήθηκε από το χρήστη cpil το βράδυ της ίδιας ημέρας, με τις σύντομες ανταποκρίσεις να αλληλοδιαδέχονται τα ποικίλα σχόλια σε καταιγιστικό ρυθμό. Έπειτα από μερικές ώρες, χρήστες του Twitter άρχισαν να μεταφράζουν μηνύματα και στα αγγλικά. Τέλος αρκετές ιστοσελίδες παρείχαν ενημέρωση χωρίς απαραίτητα να έχουν ειδησεογραφικό προσανατολισμό. Με τον τίτλο «Ταραχές του Δεκεμβρίου 2008 στην Ελλάδα», η Wikipedia παραθέτει μια εκτεταμένη περιγραφή για το περιστατικό της 6ης Δεκεμβρίου, καθώς και για όσα ακολούθησαν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η νεολαία εκτός από το δρόμο χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για να περάσει τα δικά της μηνύματα. Μηνύματα σαν και αυτά: «Φωνές και καταστροφές μας κούρασαν. Εσείς μας σκοτώνετε και εμείς σας χαρίζουμε λουλούδια»




Billy t.

Τι μου έκανε εντύπωση Νο 6...(η επιστροφή)

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009



1. Η ελληνική εκδοχή του "PRISONBREAK" με πρωταγωνιστή τον Παλαιοκώστα.
2. Οι συναντήσεις μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.(Να κλάψω ή να γελάσω πείτε μου.)
3. Η ατελέσφορη προσπάθεια της Ευρώπης να λειτουργήσει ως ενιαίος οργανισμός. (ΜΑ ΟΛΟ ΛΕΙΠΕΙΣ, ΟΛΟ ΛΕΙΠΕΙΣ, ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙΣ)
4. Η προσπάθεια για το (Παλαι)στήσιμο της Γάζας. Το κόκκινο του αίματος δίνει τη θέση του στο πράσινο του χρήματος. Ποιος θα τα πάρει, τι θα τα κάνει;
5. Η (αργοπορημένη) απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να προχωρήσει στη έκδοση εντάλματος σύλληψης του προέδρου του Σουδάν. (Για να μην ξεχνάμε: στο Νταρφούρ 300.000 έχουν χάσει τη ζωή τους και 2,2 εκατ. εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους.)
6. Η αγωνία για το ποιος θα πάρει την Ολυμπιακή!
7. Το ότι ο κόσμος καίγεται και ο SAKIS παει ΕUROVISION! (αν και για να πούμε τη αλήθεια, την πρωτιά την έχουμε σίγουρη.)


Billy t.