BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

«Είμαστε όλοι τσάμπα μάγκες»

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009




Ενώ η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε ένα καθημερινό σίριαλ που μονοπωλεί το ενδιαφέρον και αδειάζει το πορτοφόλι μας, αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε η Καθ Κέλι, δασκάλα από το Μπρίστολ της Αγγλίας. Η εν λόγω δασκάλα δοκίμασε να ζήσει για έναν ολόκληρο χρόνο ξοδεύοντας έως μία λίρα την ημέρα και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά κατόρθωσε να κάνει και μια γερή αποταμίευση. «Παλιότερα μου άρεσε να ξοδεύω χρήματα, όπως όλοι μας, να βγαίνω, να κάνω περιττά πράγματα. Τώρα πια δεν έχω την ανάγκη να το κάνω και έχω καταφέρει να ζω χωρίς να στερούμαι τίποτα, αν και ξοδεύω σίγουρα κάτι παραπάνω από μια λίρα την ημέρα…». Εμείς εμπνευσμένοι από την προσπάθειά της προσπαθήσαμε να βρούμε τους Αθηναίους μιμητές της.

ΤΟ ΠΕΡΜΑΤΗΜΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ

Άλλη μια όμορφη Κυριακή ξημερώνει. Για τους παλιούς η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στον Θεό, για τους νέους όμως η Κυριακή είναι η μέρα της χαλάρωσης και του καφέ. Χρόνια τώρα οι καφετέριες στις περισσότερες αθηναϊκές συνοικίες είναι γεμάτες από κόσμο κάθε ηλικίας. «Φίλε πιάσε 2 φραπέδες και ένα freddo. Α! μην ξεχάσεις την κανέλα…» φωνάζουν όλοι με συγχρονισμό λες και βρίσκονται σε πορεία.
Τον τελευταίο καιρό μια άλλη ομάδα οπαδών του καφέ κάνει την εμφάνισή της. «Εμείς είμαστε οι περιπατητές. Σηκωνόμαστε τις Κυριακές και αντί να πάμε στα διάφορα cafe για να πιούμε τον καφέ μας, τον φτιάχνουμε σπίτι μας και παίρνουμε τους δρόμους. Ξέρεις πόσες υπέροχες διαδρομές έχει η Αθήνα;» μας εμπιστεύεται ο 29χρονος Παναγιώτης ενώ απολαμβάνει τον Κυριακάτικο ανοιξιάτικο ήλιο στο πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. «Σήμερα με πετυχαίνεις μόνο. Συνήθως κανονίζω με φίλους και περπατάμε». Λίγο παρακάτω, κοντά στον σταθμό του Ηλεκτρικού συναντάμε τρεις νεαρές φοιτήτριες. Η Μαρία, η Ελένη και η Γωγώ σπουδάζουν ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. «Δεν είμαστε από εδώ. Ερχόμαστε από την επαρχία. Οι δικοί μας δεν μπορούν να μας στέλνουν λεφτά συνέχεια. Έτσι αντί να τα σκάμε σε κάποια καφετέρια, βγαίνουμε και περπατάμε. Ξέρεις πόσο έχει πάει ο καφές…;» σχολιάζει η 20χρονη Μαρία. «Καλά ωραίο είναι και το κολωνάκι, έχει και ωραία παιδιά αλλά τι να το κάνεις; 6 ευρώ για να βλέπεις γκομενάκια δε λέει… Στο δρόμο έχεις μεγαλύτερη ποικιλία. Είναι και τσάμπα» συμπληρώνει γελώντας η Γωγώ κρατώντας στο χέρι ένα κύπελλο με σπιτικό καφέ.
Συνεχίζοντας προς το μοναστηράκι συναντάμε την Κυρία Γεωργία με τον σύζυγο της Θανάση. Αν και σχετικά μεγάλοι σε ηλικία (67 και 65 αντίστοιχα) ανήκουν και αυτοί στο κίνημα των περιπατητών. «Αχ παιδί μου από τσάμπα μάγκες γίναμε μάγκες του τσάμπα. Όλα σήμερα είναι πανάκριβα. Παίρνω την κυρά και λίγο πασατέμπο μου και πάμε βόλτες. Όταν βέβαια το επιτρέπει και ο καιρός. Τι άλλο να κάνω με αυτά που παίρνω. Εγώ δεν μπορώ να βλέπω τηλεόραση.» σχολιάζει με καμάρι αλλά και με θυμό ο Κυρ Θανάσης και συνεχίζει: « Ξέρεις πόσο έχει πάει η χοληστερίνη από τότε που άρχισα να περπατάω;»

ΣΕΡΦΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Είναι απόγευμα Κυριακής και περνάμε από την πλατεία Συντάγματος. Κόσμος που πηγαινοέρχεται , μικροπωλητές που πουλάνε τη πραμάτεια τους και λαχειοπώληδες που σπάνε τη βαβούρα της πλατείας φωνάζοντας «σήμερα κληρώνει». Ανάμεσα σε όλους αυτούς και νέοι άνθρωποι με ένα φορητό υπολογιστή στα πόδια. Σκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της πλατείας πραγματοποιούν το αγαπημένο τους χόμπι. Σερφάρουν στο διαδίκτυο. «Εδώ
και 2 χρόνια ερχόμαστε στο Σύνταγμα και μπαίνουμε στο διαδίκτυο. Είναι δωρεάν. Αρκεί να έχεις έναν φορητό υπολογιστή και μια καλή μπαταρία» εξηγεί ο 17χρονος Τοny. «Γλύτωσα την γκρίνια της μάνας μου. Τώρα δεν φοβάμαι ότι θα μου το κόψει επειδή ήρθε φουσκωμένος ο λογαριασμός.» Από το διπλανό παγκάκι μια νεαρή κοπέλα συμπληρώνει: «Ακόμα και να έχεις πρόσβαση από το σπίτι ή το γραφείο, είναι μια καλή πρόταση να βγεις έξω. Γιατί να κάθεσαι μόνος, ενώ μπορείς να βγεις και να συναντήσεις άτομα που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εσένα. Ένας πρωτότυπος τρόπος να ξεκινήσεις και νέες γνωριμίες. Το καλύτερο από όλα είναι ότι είναι ΔΩΡΕΑΝ. Ποιος είπε ότι το internet αποξενώνει;» Οι δυνατότητες που έχει το Διαδίκτυο είναι απεριόριστες. Μέσω του skype, προγράμματος δωρεάν τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, παρέχεται η επιλογή δωρεάν κλήσεων σε όλο τον κόσμο. Άλλες ιστοσελίδες επιτρέπουν στους επισκέπτες τους να αποστέλλουν γραπτό μήνυμα στα κινητά των φίλων τους χωρίς καμία απολύτως χρέωση.

«Ο ΤΣΑΜΠΑΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ»

Σε όλη την Αθήνα οι εκδηλώσεις δήμων και τοπικών φορέων είναι αναρίθμητες. Μια μικρή μόνο αναζήτηση μέσω των ιστοσελίδων ή των δημοσιευμάτων στον Τύπο είναι διαφωτιστική. Από θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, πανηγύρια, μέχρι επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και διαλέξεις, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εντελώς δωρεάν προσελκύουν το ενδιαφέρον. Για μια ολοκληρωμένη «περιήγηση» στον μαγικό κόσμο του τζάμπα, το σάιτ www.forfree.gr είναι το καταλληλότερο. Το forfree.gr είναι μια νέα πρόταση για μια διαφορετική φιλοσοφία που αποδεικνύει ότι τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν! Ο συγκεκριμένος ιστότοπος εξειδικεύεται στο να συγκεντρώνει όλες τις δωρεάν εκδηλώσεις της πόλης, όπως και προτάσεις για αγορές.
Ακόμη και στο χώρο της βραδινής διασκέδασης υπάρχει περίοδος εκπτώσεων. Τα νυχτερινά
μαγαζιά, λαμβάνοντας υπ' όψιν την οικονομική δυσπραγία, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν και στη χώρα μας πλέον τις λεγόμενες «happy hours», όπου τα ποτά προσφέρονται σε τιμές χαμηλότερες από τις κανονικές. «Ο φιλοσοφία των happy hours ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου. Όταν τα λεφτά λιγοστεύουν οι τιμές πρέπει να πέφτουν.» αναφέρει ο 25χρονος Μιχάλης. Ενώ το ποτό κοστίζει κατά κανόνα 7-8 ευρώ , στη «χαρούμενη ώρα» προσφέρεται στην τιμή των 4-5 ευρώ . Επίσης, κάποια εστιατόρια, δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας να γευματίσουν με πολύ χαμηλό αντίτιμο -ή με ένα στάνταρ ποσό να φάνε όσο θέλουν από τον μπουφέ. «Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε πρέπει να επιλέξουμε. Θέλουμε υψηλές τιμές και άδεια μαγαζιά η χαμηλότερες με περισσότερο κόσμο» σχολιάζει ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στο Ψυρρή.

Το «πείραμα» της Καθ Κέλι, της δασκάλας από το Μπρίστολ της Αγγλίας, πέτυχε. Δεν μένει παρά να το δοκιμάσουμε και εμείς. «Όταν το χρήμα ρέει όλοι ξέρουν πώς να το ξοδέψουν. Το θέμα είναι να απολαμβάνεις τη ζωή και τα αγαθά της ακόμα και χωρίς εισόδημα. Ταπί και ψύχραιμος, εντέλει.» Οικονομίδου Χριστίνα συγγραφέας.


Billy t.

3 σχόλια:

maximus είπε...

H οικονομική κρίση μπορεί και να μας βγει σε καλό τελικά. Ίσως αποκτήσουμε καλύτερες συνήθειες στην καθημερινότητά μας.

maximus είπε...

Μήπως αυτό το υπέροχο δάχτυλο να το μεταφέρατε λίγο πιο πάνω. Συγνώμη για το θάρρος αλλά αμέσως ακολουθούν οι σχολιαστές... και φαίνεται να σαν απευθύνεται σε μας. Αστειέυομαι μεν ...:-))

Billy T. είπε...

mmm den to eixa skeftei ayto !!!

fisika kai den apeuthinetai stous anagnwstes moy!!! tha to frontisw apo tin epomeni fora!!!!!

promise!!!