BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Έκθεση - κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας για την ΕΛ.ΑΣ.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009


Την ανησυχία της για τη συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, την περίοδο που ακολούθησε το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, εκφράζει με έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία. Η μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλει κακομεταχείριση, αυθαίρετες συλλήψεις και στέρηση άμεσης νομικής συμπαράστασης σε διαδηλωτές, παρά τις εκκλήσεις προς τις αρχές να προχωρήσουν σε αποφασιστικές ενέργειες για να αντιμετωπίσουν αυτά τα μοτίβα.

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη λύπη της επειδή έξι χρόνια μετά την έκδοση κοινής έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι το 2002, για την ατιμωρησία και την κακή χρήση πυροβόλων όπλων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας αυξάνονται οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης από αστυνομικούς. Παράλληλα, σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κρίνει σε αρκετές περιπτώσεις ότι η Ελλάδα παραβίασε τα Άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή) και 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων ή απάνθρωπης μεταχείρισης ή τιμωρίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Κάνοντας αναφορά στις συνθήκες θανάτου του 15χρονου μαθητή, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει στους αναγνώστες της έκθεσης τον Κώδικα Συμπεριφοράς των Ηνωμένων Εθνών για το Προσωπικό Επιβολής του Νόμου. Σύμφωνα με τον Κώδικα, "το προσωπικό επιβολής του νόμου δεν θα χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα εναντίον προσώπων παρά μόνο σε αυτοάμυνα ή σε άμυνα τρίτων απέναντι σε επικείμενη απειλή θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού [...] και μόνο όταν λιγότερο ακραία μέσα είναι ανεπαρκή για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι".

Η οργάνωση επικαλείται τους κανόνες του ΟΗΕ, σχολιάζοντας και τα περιστατικά πυροβολισμών στον αέρα, με σκοπό τον εκφοβισμό διαδηλωτών. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η χρήση πυροβόλων όπλων για τη διάλυση βίαιων συγκεντρώσεων επιτρέπεται μόνο εάν ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Στην έκθεση καταγράφονται τέσσερις επώνυμες περιπτώσεις πολιτών που τέθηκαν υπό κράτηση και υπέστησαν λεκτική και σωματική βία από αστυνομικούς, ενώ αναφέρεται ότι υπήρξε και πληθώρα ανώνυμων καταγγελιών:

- Σε μια περίπτωση, 26χρονη φοιτήτρια συνελήφθη ενώ ενώ περπατούσε με τη μητέρα της κοντά στη ΓΑΔΑ. όπως κατήγγειλε, κακοποιήθηκε λεκτικά με σεξουαλικά σχόλια και παρέμεινε επί τρεισήμισι ώρες κρατούμενη στη ΓΑΔΑ. Δεν της επιτράπηκε επικοινωνία με τη μητέρα της ή με δικηγόρο. Όπως ανέφερε, καθ' όλη τη διάρκεια της σύλληψης και κράτησής της, ρώτησε επανειλημμένα τους αστυνομικούς για τους λόγους σύλληψής της και τα ονόματα των αστυνομικών που πραγματοποίησαν τη σύλληψη, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Όταν την πλησίασε η δικηγόρος ενός άλλου συλληφθέντα, ενός 17χρονου, οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες επιχείρησαν να την εμποδίσουν και την άφησαν να της μιλήσει μόνον όταν δήλωσε ότι η μητέρα της φοιτήτριας την είχε διορίσει ως νομική παραστάτη της κόρης της.

- Όσον αφορά στον έφηβο που επίσης κρατείτο στον ίδιο χώρο, η δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν του έβαλαν πέτρες στις τσέπες κατά τη μεταφορά του στη ΓΑΔΑ. Επίσης, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα κακομεταχείρισης.

- Στις 17 Δεκεμβρίου, ένας 23χρονος συνελήφθη ενώ περπατούσε στο κέντρο της Αθήνας με τη μνηστή του και έναν φίλο. Όπως υποστήριξε η δικηγόρος του, άνδρες των ΜΑΤ άρχισαν να τον χτυπούν, να τον κλωτσούν και να τον γρονθοκοπούν. Στη συνέχεια συνελήφθη και του του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων για κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών και εμπρησμό. Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, οι κατηγορίες είναι χαλκευμένες. Ο πελάτης της δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες τρεις ώρες αφ' ότου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ξυλοκοπήθηκε, και αρχικά δεν του επιτράπηκε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του ή με δικηγόρο.

- Η Διεθνής Αμνηστία κάνει επίσης εκτενή αναφορά στα γεγονότα της νύχτας της 9ης Ιανουαρίου, όταν η αστυνομία παγίδευσε πλήθος ανθρώπων σε εσοχή μπροστά από μια πολυκατοικία στην οδό Ασκληπιού 14. Υπήρξαν καταγγελίες ότι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν αδιακρίτως όσους βρίσκονταν εκεί, σπάζοντας ακόμη και το χέρι του ιδιοκτήτη καταστήματος ψιλικών που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο. Σύμφωνα με βίντεο, που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ανθρώπων που ήταν παγιδευμένοι μέσα ως προς το αν συλλαμβάνονταν ή όχι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 284 συλλήψεις Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών σε 16 διαφορετικές πόλεις σε όλη την Ελλάδα μεταξύ 6 Δεκεμβρίου 2008 και 14 Ιανουαρίου 2009, και σε 67 περιπτώσεις άτομα προφυλακίστηκαν μέχρι να δικαστούν. Μερικοί από τους συλληφθέντες ήταν ανήλικοι.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο περιστατικό της σύλληψης μαθητών -παιδιών, όπως αναφέρεται στην έκθεση- στη Λάρισα, στις 8 Δεκεμβρίου 2008. Όπως αναφέρεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, "κανένα παιδί να μη στερείται την ελευθερία του κατά τρόπο παράνομο ή αυθαίρετο. Η σύλληψη, κράτηση ή φυλάκιση ενός παιδιού πρέπει να είναι σύμφωνη με το νόμο, να μην αποτελεί παρά ένα έσχατο μέτρο και να είναι της μικρότερης δυνατής χρονικής διάρκειας". Οι ανήλικοι μαθητές διώκονται με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Όσον αφορά στη σύλληψη και απέλαση μεταναστών, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της ότι μερικοί από τους απελαθέντες ενδέχεται να διέτρεχαν κίνδυνο βασανιστηρίων ή άλλης μορφής κακομεταχείρισης στις πατρίδες τους.

Τι πρέπει να συμβεί

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας υπογραμμίζεται ότι α πρόσφατα περιστατικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν "ως επίκαιρος καταλύτης ώστε η κυβέρνηση να συστήσει διερευνητική επιτροπή με ευρεία εντολή". Μια τέτοια επιτροπή θα ερευνούσε συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας, εξετάζοντας μεταξύ άλλων την εκπαίδευση των αστυνομικών στη χρήση βίας και πυροβόλων όπλων και την εφαρμογή άλλων εγγυήσεων κατά των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ




P.S Σας γνωστοποιώ τα στοιχεία της γενικής συνέλευσης του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Όποιος θέλει να δει από κοντά πως λειτουργούν τα πράγματα εδώ ας κοπιάσει.... το Σαββάτο 11 Απριλίου 2009 (ώρες 15:00 έως 21:00)
και την Κυριακή 12 Απριλίου 2009 (ώρες 10:00 έως 15:00)
Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α),
Ακαδημίας 20, 1ος όροφος, 10671 Αθήνα.

Billy t.

1 σχόλια:

maximus είπε...

Αχ αυτή η Ελλάδα που παραβιάζει και όχι μόνο αυτά τα άρθρα θα έλεγα... Η αλήθεια είναι ότι έχω διαβάσει την ανάρτηση σας καιρό τώρα.

Ήρθα κυρίως για να ευχηθώ Καλή Ανάσταση, την έχουμε ανάγκη όλοι νομίζω!

Γειά χαρά

Υ.Γ. Τι έγινε ο φιλαράκος;