BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ON LINE

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009



«ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ, ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ»

Με τη δήλωση αυτή εκατοντάδες μαθητές δήλωναν την οργή τους για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και καλούσαν μέσω του διαδικτύου όλο τον κόσμο να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους.

Παράλληλα με τις εντάσεις και τις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα σε πολλές ελληνικές πόλεις τον περασμένο Δεκέμβριο, μια άλλη μαζική κινητοποίηση άρχισε να εκδηλώνεται. Όχι στους αστικούς δρόμους και στις πλατείες αλλά στα διάφορα διαδικτυακά μονοπάτια του κυβερνοχώρου. Facebook, YouTube, blogs και άλλα εργαλεία, ξεπέρασαν το life style χαρακτήρα τους και μετατράπηκαν σε χώρους έκφρασης ιδεών και απόψεων. «Στο internet μπορείς να εκφράσεις την δυσαρέσκεια αλλά και τα παράπονά σου χωρίς να φοβάσαι ότι θα λογοκριθείς, χωρίς να φοβάσαι ότι θα φας δακρυγόνα» λέει χαρακτηριστικά ο 17χρονος blogger με το ψευδώνυμο «dead hope».

ΒLOGGING ENANTION ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Καθώς τα περιστατικά του Δεκεμβρίου βρίσκονταν σε εξέλιξη, όλο και περισσότεροι bloggers καταχωρούσαν κείμενα, εικόνες και video σχολιάζοντας την επικαιρότητα των ημερών. Πέρα από τα κλασικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο) αρκετοί ήταν αυτοί που επέλεγαν γνωστά blogs για την ενημέρωσή τους.
«Οι bloggers υστερούν πολύ στο ζήτημα της αντικειμενικής πληροφόρησης. Κερδίζουν όμως στο πεδίο της διάδρασης. Εμείς δεν είμαστε παραγωγοί ειδήσεων. Παίζουμε περισσότερο το ρόλο του εισηγητή. Θέτουμε έναν προβληματισμό και περιμένουμε τις απόψεις των άλλων.» λέει χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Παπαδημητρίου φοιτητής από την Πάτρα που διατηρεί προσωπικό blog και συνεχίζει: «Ο κόσμος μετά τη δολοφονία του νεαρού Αλέξανδρου δεν ήθελε μόνο να ενημερώνεται. Ήθελε να καταθέτει και τη δική του άποψη. Αυτό δεν το έβρισκε στην τηλεόραση ή τις εφημερίδες. Έτσι είτε έφτιαχνε το δικό του blog είτε συμμετείχε σε συζητήσεις που διεξάγονταν σε άλλα».

Πέρα από ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων ,τα blogs κατά τη διάρκεια των εντάσεων του περασμένου Δεκεμβρίου χρησιμοποιήθηκαν και ως χώροι συντονισμού για πορείες, διαμαρτυρίες και άλλου είδους δράσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημιουργία του blog « ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ». Από εδώ οι μαθητές ανακοίνωναν τις αποφάσεις που έπαιρνε η συνέλευση συντονιστικού και καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στα δρώμενα που οργάνωναν: «Ο αγώνας συνεχίζεται! Τίποτα δεν τελείωσε. Όλοι και όλες με τα σχολεία μας στην πορεία την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου στις 12 στα Προπύλαια μαζί με τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους δασκάλους.»

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως η «δημοσιογραφία των blogs» αντικατέστησε αυτή των κλασικών ΜΜΕ. Έδωσε όμως την ευκαιρία, μέσα σε μια περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας, σε πολλούς πολίτες να δραστηριοποιηθούν μέσα από το χώρο του διαδικτύου. «Το διαδίκτυο μετατρέπει τον κόσμο των ΜΜΕ σ' ένα οικοσύστημα, όπου τα επιμέρους τμήματα τροφοδοτούν το ένα το άλλο και το όλο σύστημα εξελίσσεται και αναπτύσσεται. Στο νέο αυτό οικοσύστημα, η επαγγελματική δημοσιογραφία και η δημοσιογραφία των πολιτών συμβιώνουν αρμονικά, βελτιώνοντας η μία την άλλη.» Λίζα Tσαλίκη, Λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΤΟ FACEBOOK THΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

Στην προσπάθεια της «διαδικτυακής κινητοποίησης» συνέβαλε αποφασιστικά και η πιο δημοφιλής επικοινωνιακή πλατφόρμα της νεολαίας, το facebook. Με μια απλή αναζήτηση ανακαλύπτει κανείς την ύπαρξη 77 ομάδων (group) με θέμα τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου και τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Μάλιστα το μεγαλύτερο από αυτά απαριθμεί 133.381 μέλη (ALEXANDROS GRIGOROPOULOS R.I.P). Μέσα από αυτά τα group οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε συζητήσεις, να διοργανώνουν συγκεντρώσεις και γενικά να οργανώνονται σε ομάδες πίεσης. Ορισμένα επίσης περιέχουν πληροφορίες στα αγγλικά και στα Ισπανικά δίνοντας την ευκαιρία συμμετοχής σε άτομα από όλο τον κόσμο. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη (Βοσνία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Αγγλία, Λος Άντζελες, Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρο, Παρίσι κ.α.) γράφουν οργισμένα μηνύματα κατά της ελληνικής Αστυνομίας και του ελληνικού κράτους και παρηγορητικά λόγια για την οικογένειά του θύματος.
Η επίδραση του facebook ήταν τόση μεγάλη ώστε να απασχολήσει πολλές φορές τον ελληνικό τύπο:
Τα μηνύματα που καταφτάνουν από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης είναι γεμάτα ένταση, θυμό και θλίψη. «Το αίμα του μικρού κυλάει και ζητάει εκδίκηση - οι δολοφόνοι πρέπει να πληρώσουν - φταίμε όλοι». Μέχρι χθες το βράδυ, πάνω από 100.000 άτομα, χρήστες του facebook, Έλληνες και ξένοι, είχαν ενταχθεί στα πολυάριθμα γκρουπ, αυξάνοντας με γεωμετρική πρόοδο τις φωνές της αντίδρασης… (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 09/02/09)
• Στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχουν ήδη δημιουργηθεί έξι ομάδες με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα για τον 15χρονο Αλέξη. Συνολικά 12.116 χρήστες του Facebook είχαν γίνει μέλη μέχρι αργά χθες το απόγευμα… (ΝΕΑ 08/02/09)
• Όταν μέσα από το υπ' αριθμόν ένα εργαλείο επικοινωνίας των νέων σήμερα, το facebook και ένα από τα γκρουπ που αναφέρεται στον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τα γεγονότα που ακολούθησαν, απευθύναμε κάλεσμα στους νέους από όποια γωνιά του πλανήτη κι αν βρίσκονται να βγουν μπροστά, να μιλήσουν για τα προβλήματά τους, τα άγχη, τις φοβίες, τα πράγματα που θέλουν να δουν ν' αλλάζουν στην κοινωνία, δεν περιμέναμε τέτοια ανταπόκριση… (Καθημερινή 21/12/08)


Ίσως είναι η πρώτη φορά που ένα εργαλείο σαν το facebook , χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα για έναν τέτοιο σκοπό. Η ψυχολόγος Μαριέττα Ρήγα-Πεπελάση αναφέρει: «Στο χώρο του Facebook οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους φίλους τους για μια εκδήλωση που κάνουν ή για οτιδήποτε τους αφορά. Τα νέα της global γειτονιάς. Κατά την άποψή μου, αυτή είναι η σωστή χρήση του Facebook και δίνει πολλές δυνατότητες στους χρήστες του».

YouTube KΑΙ ΑΛΛΑ
Τα παραδοσιακά ΜΜΕ είναι όλο και πιο δύσκολο να αγνοήσουν το υλικό που διακινείται από κοινωνικά media κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από το γεγονός ότι όλα τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια αναμετέδωσαν το βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, παρόλο που ελάχιστα ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο βίντεο έκανε πρώτα την εμφάνισή του στο youtube. Έκτοτε τα βίντεο που ανέβηκαν στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι εκατοντάδες. ταξινομημένα στις κατηγορίες «greek riots» και «griots». Δεκάδες χιλιάδες ήταν όσοι τα είδαν, αριθμός που μεγαλώνει λεπτό με το λεπτό.

Το internet προσέφερε σημαντική ενημέρωση στους χρήστες του μέσω και άλλων εργαλείων. Πρωτόγνωρο ήταν το γεγονός για παράδειγμα ότι αρκετοί επέλεξαν να αξιοποιήσουν επίσης πλατφόρμες microblogging όπως το Twitter, οι οποίες επιτρέπουν την ανταλλαγή σύντομων μηνυμάτων. Το πρώτο μήνυμα για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αναρτήθηκε από το χρήστη cpil το βράδυ της ίδιας ημέρας, με τις σύντομες ανταποκρίσεις να αλληλοδιαδέχονται τα ποικίλα σχόλια σε καταιγιστικό ρυθμό. Έπειτα από μερικές ώρες, χρήστες του Twitter άρχισαν να μεταφράζουν μηνύματα και στα αγγλικά. Τέλος αρκετές ιστοσελίδες παρείχαν ενημέρωση χωρίς απαραίτητα να έχουν ειδησεογραφικό προσανατολισμό. Με τον τίτλο «Ταραχές του Δεκεμβρίου 2008 στην Ελλάδα», η Wikipedia παραθέτει μια εκτεταμένη περιγραφή για το περιστατικό της 6ης Δεκεμβρίου, καθώς και για όσα ακολούθησαν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η νεολαία εκτός από το δρόμο χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για να περάσει τα δικά της μηνύματα. Μηνύματα σαν και αυτά: «Φωνές και καταστροφές μας κούρασαν. Εσείς μας σκοτώνετε και εμείς σας χαρίζουμε λουλούδια»




Billy t.