BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Εκεχειρία, αμέσως...

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009




LA STAMPA, Του Abraham B. Yehoshua


«Αν έχουμε στην καρδιά μας τη μελλοντική μας επιβίωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι βασικό, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση "συμπαγές μολύβι", η οποία ονομάστηκε έτσι από ένα τραγουδάκι της Χάνουκα (εβραϊκή γιορτή) που μιλάει για μια μικρή σβούρα.

Αυτή η σβούρα, σύμβολο της γιορτής, είναι από συμπαγές μολύβι.

Η Γάζα δεν είναι το Βιετνάμ ούτε το Ιράκ ούτε το Αφγανιστάν αλλά ούτε και ο Λίβανος. Είναι μια περιοχή που αποτελεί κομμάτι της κοινής πατρίδας ημών και των Παλαιστινίων. Μιας πατρίδας που εμείς ονομάζουμε Ισραήλ και εκείνοι Παλαιστίνη.

Στη Γάζα ζουν ενάμισι εκατομμύριο άτομα, μέλη ενός λαού που αριθμεί άλλους 1.300.000 ανθρώπους στο Ισραήλ και περισσότερους από 2.000.000 στη Δυτική Οχθη. Ανδρες και γυναίκες της Γάζας είναι το δίχως άλλο οι γείτονές μας και ζουν ανέκαθεν στο πλευρό μας, έστω κι αν μας χωρίζουν σύνορα. (...)

Εμείς οι Ισραηλινοί δεν έχουμε καμιά πιθανότητα να ξεριζώσουμε την κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα, όπως δεν είχαμε πιθανότητα θα ξεριζώσουμε την PLO από τον παλαιστινιακό λαό. (...)

Ακόμη κι αν αρχίσουμε από σήμερα να επιδιώκουμε μια εκεχειρία, μας περιμένουν κι άλλες μέρες πολέμου και εκτόξευσης ρουκετών. Θα έχουμε όμως συναίσθηση ότι δεν πολεμάμε για έναν απραγματοποίητο στόχο που θα φέρει κι άλλο αίμα και καταστροφή. Αίμα και καταστροφή που θα περάσουν στη συλλογική συνείδηση των παιδιών των γειτόνων μας, που θα είναι "εδώ", ακόμη κι αν η σβούρα συνεχίζει να γυρίζει».