BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Το ιστορικό της επίθεσης

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009




Την εξάμηνη εκεχειρία παραβίασε μονομερώς το Ισραήλ σύμφωνα με την έγκυρη και ιστορική εφημερίδα του Ισραήλ Χα Αρέτζ, ανατινάζοντας ένα τούνελ και «ζητώντας την ίδια στιγμή από την Αίγυπτο να αποτρέψει την Χαμάς από επιθέσεις». Εξαιτίας αυτής της επίθεσης η Χαμάς στις 19 Δεκεμβρίου του 2008 ανακοίνωσε ότι δε θα επιδιώξει την ανανέωση της εξάμηνης εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί με το Ισραήλ μετά από μεσολάβηση της Αιγύπτου και είχε λήξει επίσημα τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας.

Μετά τη λήξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, δύο ρουκέτες εκτοξεύθησαν απο Παλαιστίνιους προς το Ισραήλ.Στη συνέχεια το ισραηλινό κράτος επιτέθηκε με πυραύλους κατά της Λωρίδας της Γάζας, σκορπίζοντας αδιακρίτως τον θάνατο, καθώς ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης παραδίδονται παιδιά που σχολούσαν από τα σχολεία τους, πιστοί σε τέμενος, άνθρωποι που μάζευαν πτώματα και ανύποπτοι περαστικοί. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί έχουν προς το παρόν ως αποτέλεσμα πάνω από 275 θανάτους και υπερδιπλάσιους τραυματίες. Σύμφωνα με δήλωση του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπάρακ στο πρακτορείο Ρώυτερς «Η επιχείρηση θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί όσο απαιτείται και ανάλογα με τις εκτιμήσεις των διοικητών. Αντιμετωπίζουμε μια περίοδο που δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη»

Παραδίδεται πως αντίθετα με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς η μαζική αεροπορική επίθεση εναντίον της λωρίδας της Γάζας δεν είναι αντίποινο για την εκτόξευση των δύο ρουκετών, ή άλλων που έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο καιρό αλλά για «"κυνικό" πολιτικό υπολογισμό υπαγορευόμενο από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ και την επερχόμενη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπάρακ Ομπάμα». Η Ε.Ε. τηρώντας μεροληπτική στάση βάσει του δόγματος αναβάθμισης τής σχέσης τής Ε.Ε. με το Ισραήλ που επιβλήθηκε επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί δε συνομιλεί με τη Χαμάς, ενθαρρύνοντας τις ακροδεξιές τάσεις της πολιτικής συγκρότησης του Ισραήλ.

Παγιδευμένο ανάμεσα στις εσωτερικές του διαμάχες και την ανέκαθεν επιθετική πολιτική ενός ανισόρροπου πλέον πολιτικά Ισραήλ στην εν λόγω περιοχή το Κράτος της Παλαιστίνης θρηνεί πλέον πάνω από 300 νεκρούς και 1.000 τραυματίες σύμφωνα με τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης ή 900 νεκρούς, τους περισσότερους αμάχους, σύμφωνα με το Τhe electronic intifada, ενώ αναμένονται χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή. Το Ισραήλ κατηγορείται για εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων διεθνώς όπλων κατά παράβαση συνθηκών, ορισμένες από τις οποίες έχει συνυπογράψει.

Οι νεκροί κατά την 4η ημέρα της επιχείρησης έφθασαν τους 360 και οι τραυματίες τους 1.690, ενώ η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας παρέμεινε δυσχερές καθήκον. Επίσης, σκάφος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού εμβόλισε το πλοιάριο Dignity που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Κατά την 5η ημέρα η Ε.Ε. πρότεινε σχέδιο 48ωρης κατάπαυσης του πυρός που δεν έγινε δεκτό από την ισραηλινή πλευρά ως μη ρεαλιστικό. Την απόφαση έλαβε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, που συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης με τη συμμετοχή της; τριάδας που εξαπέλυσε και την επίθεση, δηλαδή του υπουργού άμυνας Εχούντ Μπαράκ, της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ. Σε επιφυλακή βρέθηκαν περίπου 2.500 στρατιώτες για το ενδεχόμενο έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων.

Ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς τουλάχιστον 4εις έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίστηκαν στην Παλαιστίνη, ανεβάζοντας τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων στα 400, εκ των οποίων 180 άμαχοι, και περίπου 2.000 τραυματίες. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα, απέρριψε σχέδιο ψηφίσματος που πρότεινε η Λιβύη, ως «μεροληπτικό».

Έως της 3ης Ιανουαρίου οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν σε πολλά σημεία της Λωρίδας της Γάζας. Οι ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες ότι σκοτώθηκε 1 και τραυματίστηκαν. Στο αεροδρόμιο της Ράφα επιτέθηκαν με πυραύλους ισραηλινά F16 αεροσκάφη τραυματίζοντας σοβαρά έναν Παλαιστίνιο.

1 σχόλια:

malafemmena είπε...

Τι σεντόνια είναι αυτά;;; Επανήλθες δριμύτερος!!