BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Αλήθεια, γιατι;;;

Μεγάλη απογοήτευση και άγχος για το τι «μέλλει γενέσθαι», έχει προκαλέσει η τεράστια οικονομική κρίση που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Μετοχές χάνουν μέχρι και το 50% της αξίας τους, τεράστιες επιχειρήσεις κλείνουν και αρκετές χώρες φλερτάρουν με την πτώχευση.

Για να ανακοπεί λοιπόν, η κατρακύλα του χρηματοπιστωτικού συστήματος υιοθετήθηκαν οικονομικά μέτρα, που προβλέπουν επιχορήγηση τεράστιων ποσών για τη διάσωση τραπεζών και οργανισμών. Μόνο το σχέδιο Πόλσον που ψηφίστηκε από τις Η.Π.Α προβλέπει την επιχορήγηση 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam, 967 εκατομμύρια άνθρωποι μαστίζονται από την πείνα παγκοσμίως. Για την εκρίζωση του υποσιτισμού αυτών των ανθρώπων θα αρκούσαν σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΟΗΕ 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Με λίγα λόγια λιγότερο από το 5% του σχεδίου Πόλσον. Παρόλα αυτά, η εύρεση των αναγκαίων χρημάτων φαντάζει άπιαστο όνειρο για όλες αυτές τις οργανώσεις που μάχονται να καταπολεμήσουν την παγκόσμια φτώχεια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπρόσωπου του ΠΠΤ (Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων) η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η εύρεση των απαιτούμενων πόρων. Συγκεκριμένα δήλωσε: « Με το σχέδιο σωτηρίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ενέκριναν οι ΗΠΑ, το ΠΠΤ θα μπορούσε να λειτουργεί 100 χρόνια, καλύπτοντας την ανάγκη για τροφή όλου του κόσμου». Τραγική ειρωνεία αν σκεφτεί κανείς το πόσο εύκολα βρέθηκαν τα χρήματα για τις τράπεζες.

Κάθε πέντε λεπτά πεθαίνει κάπου στον κόσμο ένα παιδί κάτω των δέκα ετών από πείνα ή συναφείς αιτίες αν και η θεραπεία ενός υποσιτιζόμενου παιδιού κοστίζει μόνο 60 δολάρια περίπου το χρόνο. Ο υποσιτισμός δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα έλλειψης τροφής. Είναι μια παθολογία που προκαλείται κυρίως από την έλλειψη βασικών θρεπτικών ουσιών. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η χρήση των έτοιμων προς χρήση θεραπευτικών διατροφικών σκευασμάτων έχει αλλάξει ριζικά την προσέγγιση στη θεραπεία του σοβαρού υποσιτισμού οξείας μορφής. Τα προπαρασκευασμένα αυτά τρόφιμα, που είναι συσκευασμένα σε ατομικές μερίδες, περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όντας εύκολα στη χορήγηση, οι ίδιες οι μητέρες – δεν χρειάζεται να μεσολαβήσουν γιατροί ή νοσηλευτές – είναι σε θέση να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών που κινδυνεύουν και άρα μπορούν να επωφεληθούν πολύ περισσότερο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεθούν οι πόροι για την αγορά των προπαρασκευασμένων τροφίμων.

Το 2000 οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ, θέτοντας τους στόχους της χιλιετίας είχαν δεσμευθεί ότι θα μειώσουν κατά το ήμισυ τα ποσοστά του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα και των λιμοκτονούντων μέχρι το 2015. Κάτι βέβαια που δεν φαίνεται να γίνεται εφικτό αφού, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Παγκόσμιας Τράπεζας η διεθνή κρίση θα επιδεινώσει την κατάσταση στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυξάνοντας των αριθμό των θυμάτων του υποσιτισμού.

Το βασικό, λοιπόν ερώτημα είναι το αν θα κρατήσουν οι χώρες την υπόσχεσή τους για την χρηματοδότηση και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα αφρικανικά κράτη ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου κάλεσαν τις ανεπτυγμένες χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά την κρίση.

Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να βρουν το νέο οικονομικό σχηματισμό που θα αντικαταστήσει το προβληματικό πια φιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα. Όποια και αν είναι η νέα επιλογή, ένα είναι σίγουρο. Πως πρέπει να είναι πιο ανθρωποκεντρική, με γνώμονα την επιβίωση του συνόλου και όχι τον εξειδικευμένο πλούτο των ολίγων. Ειδάλλως πέρα από την οικονομική χρεοκοπία που βιώνουμε αυτή τη στιγμή, θα αντιμετωπίσουμε και την ηθική χρεοκοπία της ανθρωπότητας.


Βασίλης Θανόπουλος

Το λευκό μπαστούνι

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ λευκό μπαστούνι είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης για να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια όταν περπατάνε. Μ' αυτό μπορούν να 'ναι ανεξάρτητοι και να κινούνται μόνοι και με ασφάλεια. Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην Αμερική. Ο οφθαλμίατρος Ρίτσαρντ Χούβερ χρησιμοποίησε τότε για πρώτη φορά ένα μακρύ καλάμι, με στόχο να βοηθήσει την κίνηση των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι ένας τριτοετής φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ενα παιδί με πρόβλημα όρασης. Μ' ένα μαζικό mail, που έλαβα κι εγώ, εξηγεί σ' όσους βλέπουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σ' εκείνους που δυστυχώς δεν βλέπουν. Μας γράφει ο Βαγγέλης:

«ΔΕΝ βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις; Οταν με συναντήσεις, μπορείς να με βοηθήσεις αν θυμηθείς τα παρακάτω:

ΜΟΝΟ εμείς οι τυφλοί κρατάμε λευκό μπαστούνι και αυτό για να περπατάμε με ασφάλεια, όχι για να ξεχωρίζουμε, να παίζουμε, να μας δείχνουν ή να ζητιανεύουμε. Είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά τυφλός. Μη με μεταχειρίζεσαι σαν παιδάκι. Μεγαλώνω, παίζω, τρέχω, διαβάζω, γράφω, σπουδάζω, δουλεύω, παθιάζομαι, κλαίω, γελάω, ερωτεύομαι, θυμώνω, "σερφάρω", κάνω chat, όπως εσύ!

ΠΙΟ εύκολα θα περπατήσω μαζί σου, παρά με το μπαστούνι ή με τον σκύλο μου. Ομως, μη με πιάνεις από τον ώμο ή απ' το μπράτσο. Ασε με να πιάσω εγώ το δικό σου μπράτσο: Ετσι θα νιώθω πότε σταματάς, πότε στρίβεις, πότε ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις. Μη ρωτάς τον συνοδό μου: "Πώς τον λένε;", "Πού θέλει να πάει;", "Πώς γράφει και διαβάζει;". Ρώτησε εμένα, ξέρω και εγώ να σου απαντήσω! Χρησιμοποίησε τον κανονικό τόνο της φωνής σου, όπως μιλάς στους άλλους.

ΜΗΝ αποφεύγεις τις λέξεις "βλέπω", "κοιτάζω", "τυφλός" κ.λπ., τις μεταχειρίζομαι και εγώ. Βλέπω με τα χέρια μου: βλέπω για μένα σημαίνει αγγίζω, ακούω, μυρίζω, καταλαβαίνω, αισθάνομαι. Σύστησέ με στους άλλους, ακόμη και στα παιδιά. Θέλω να γνωρίσω ποιος είναι στην τάξη ή το δωμάτιο μαζί μου. Οδήγησε το χέρι μου σε μια καρέκλα. Πες μου πού είναι η πόρτα στο δωμάτιο, το αποχωρητήριο, το παράθυρο κ.λπ. Κι αν υπάρχουν εμπόδια ή πράγματα στο πάτωμα. Δεν θέλω να κάνω ζημιές. Μίλησέ μου όταν μπαίνεις. Πες μου πως φεύγεις: με φέρνεις σε μεγάλη αμηχανία αν μ' αφήνεις να μιλάω με κάποιον που δεν είναι κοντά μου. Βοήθησέ με διακριτικά στο τραπέζι και πες μου για το φαγητό στο πιάτο μου. Χρησιμοποίησέ το σαν "ρολόι" και πες μου σε ποια "ώρα" είναι το κάθε είδος του φαγητού μου, π.χ. "το κρέας σου είναι στο έξι".

ΜΟΥ αρέσουν οι αθλητικές εκδηλώσεις, το θέατρο και ο κινηματογράφος, φτάνει να με βοηθάς να καταλαβαίνω τι γίνεται διαβάζοντας/περιγράφοντάς μου όσα δεν μπορώ να δω. Τρελαίνομαι για εκδρομές και πάρτι. Πάρε με στην παρέα σου και γνώρισέ με στους καλεσμένους σου. Ξέρω να συμπεριφέρομαι. Αν υστερώ σε κάτι, βοήθησέ με. Δεν θέλω τον οίκτο σου αλλά τη φιλία σου! Μη μιλάς για τη "θαυματουργό αντίληψη" των τυφλών. Μην ξεχνάς ότι όσα έμαθα είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και εργασίας.

ΑΝ είσαι περίεργος, θα μιλήσω μαζί σου για το πρόβλημά μου αλλά όχι μόνο γι' αυτό, γιατί για μένα είναι μια παλιά ιστορία! Εχω τόσα άλλα ενδιαφέροντα, χόμπι και απορίες όπως και εσύ!».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/10/2008

Κάθε αρχή και....

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

To πρώτο blog μου. Αχ είμαι τοσο χαρούμενος. Τι να μου ευχηθώ;;;;; Καλό σχολιασμό και πολλούς visitors!!!