BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009


Το διάταγμα που προβλέπει το κλείσιμο της φυλακής στη βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα, υπέγραψε τελικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Στο διάταγμα αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η φυλακή θα κλείσει εντός ενός έτους από τη στιγμή της υπογραφής του και οι κρατούμενοι έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγές για την κράτησή τους.

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, ο Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον δώδεκα επίσημων στρατιωτικών αξιωματούχων, υπέγραψε τις σχετικές προεδρικές διαταγές, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο πράξη τις προεκλογικές του δηλώσεις. Σύμφωνα με το εν λόγω διάταγμα ζητείται μεταξύ των άλλων να εξεταστεί κατά πόσο οι κρατούμενοι μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες φυλακές ή να αφεθούν ελεύθεροι. Για όσους δεν εγκριθεί η απελευθέρωση ή η μεταφορά τους, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προσαγωγής τους ενώπιον αμερικανικών δικαστηρίων.

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος έβαλε τέλος και στα βασανιστήρια αφού, με άλλη εντολή του απαγόρευσε τις «υπερβολικές» μεθόδους ανάκρισης που εφαρμόζει η CIA και θα ορίζει τη συμμόρφωση με τον στρατιωτικό κώδικα, ο οποίος καθορίζει την αντιμετώπιση των αιχμαλώτων πολέμου και απαγορεύει τη χρήση σκληρών μεθόδων ανάκρισης, όπως ο εικονικός πνιγμός.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, χαιρέτισε την Πέμπτη ως μια «ωραία ημέρα για το σεβασμό του δικαίου» μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο και να απαγορεύσει «τις μεθόδους ανάκρισης που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο».«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε τέτοια προτεραιότητα στο κλείσιμο του Γκουαντάναμο και έθεσε ένα σύστημα για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Την απόφαση αυτή χαιρέτησε και η Ευρωπαϊκή ένωση υπογραμμίζοντας έχει «μεγάλη συμβολική και πρακτική σημασία».